Published
25 sep. 2024 09:17 CET
Categories

Tryckluft är en av de viktigaste komponenterna för att hålla produktionen i gång på Sandvikens Industripark.Tryckluft är ett media som är ineffektiv att producera på grund av mycket spillvärme. Spillvärme som dock kan återvinnas till att värma upp våra byggnader.

Historiskt används ånga genom vårt ångnät för att värma upp byggnaderna. Det är ett icke effektivt och dyrt sätt att värma byggnader och genom att kontinuerligt bygga ut vårt närvärmenät minskas användandet av ånga vilket är bra för både miljö och kostnader. Genom närvärmenätet är varmvatten värmekällan till byggnaderna och genom att använda värmen från tryckluftsproduktionen till att värma vattnet ger det stora positiva effekter för miljön och kostnader.

Bredvid Götverket har det byggts en ny energicentral som möjliggör att ta tillvara värmen från tryckluftsproduktionen. Ett problem har tidigare varit att det alltid produceras en viss mängd värme och på sommaren blir det överflöd och på vinter ett underskott. Tillsammans med Carrier har problemlösning pågått under en tid och nu är systemet är intrimmat som ger vinningar.

- Den största skillnaden ser vi under s.k. låglast, d.v.s. när vi har så lite värmebehov på vår site, då detta scenario kräver den mest noggranna justeringen av anläggningen. Detta är naturligtvis under årets varmare månader. På årsbasis räknar vi med att energiåtervinningens drifttid ökar från 4000 timmar till 6000 timmar, dvs en ökning med 50%, säger Anders Lundin, Driftchef Ång- och tryckluftsproduktion.

- Energiåtervinningen som sådan gör också att vi helt enkelt tar till vara på en stor mängd av den överskottsvärme som bildas i processen att komprimera luft. Ju bättre denna återvinningen är, desto bättre jämförbar kostnad för tryckluften kan vi erbjuda användarna på siten. Eftersom tryckluften är en av de vanligast förekommande medierna vi har inom industriparken så gynnar detta de allra flesta, säger fortsätter Anders.

Sedan energicentralen driftsattes under hösten 2020 har systemet fungerat väl men med tiden blev det tydligt att det fanns mer enerigvinnigar att nå. Med samarbetspartner Carrier påbörjades ett projekt för att ta tillvara värmen i tryckluftsproduktionen för att använda i vårt närvärmenät.

- Det här projektet har varit mycket lärorikt för oss som leverantör då Alleima delat erfarenheter och resultat på ett föredömligt sätt så vi kan utläsa hur bra vi levererar. Vi har levererat denna lösning till flera stora datahallar tidigare och där är det svårt att se den exakta förbättringen våra lösningar ger kunden. Att få avsättning för värmen är den stora utmaningen i dessa system och här har vi verkligen lyckats, säger Tomas Johansson, Projektledare på Carrier.