Tillträde till industriområdet

För att ha möjlighet att få tillträde till industriområdet krävs att man endera:

  • Har ett eget personligt passerkort
  • Är anmäld som besökare
  • Har en gods- eller materialtransport till någon verksamhet inom industriområdet

Gemensamt för alla kategorier är att man ska följa industriområdets trafik- och ordningsregler som beskrivs i detta dokument.

Tillträde med eget personligt passerkort

Till denna kategori räknas personal som tillhör företag med egen verksamhet på industriområdet. Inklusive deras praktikanter, examensarbetare och feriearbetare.

Dessa personer får eget personligt passerkort med behörighet till industriområdet efter beställning från chef eller kontaktperson.

Personal på företag som utför uppdrag åt andra företag på industriområdet

Till denna kategori hör exempelvis entreprenörer och konsulter.

Dessa personer får eget personligt passerkort efter beställning från deras uppdragsgivare.
Ett ytterligare krav för att dessa personer ska bli tilldelade passerkort med behörighet till industriområdet är att de ska ha godkända SSG-utbildningar. Mer om dessa utbildningar finns under egen rubrik i dokumentet.

Dessa passerkort kallas för entreprenörskort och är giltiga maximalt sex månader åt gången.

Tillträde som besökare

Ett besök är en kortare vistelse där det finns en tydlig besöksmottagare eller värd som tar hand om besökaren under hela vistelsen.

Besökare till industriområdet ska anmälas till Centralporten i god tid före besöket via besökssystemet. Besökare som inte finns anmälda i besökssystemet får inte tillträde till industriområdet.

Besöksmottagaren ska aldrig lämna en besökare i en situation där besökaren kan känna sig osäker om vad som gäller eller vilka faror som finns.

Oanmälda besökare hänvisas att kontakta sin besöksmottagare för att bli registrerade i besökssystemet innan de kan bli insläppta.

Tillträde för gods- och materialtransporter

Inkommande gods- och materialtransporter kontrolleras av bevakningspersonalen att de finns med i tilldelade logistiksystem eller att de är föranmälda på annat sätt innan de släpps in. Transporter som inte är föranmälda släpps inte in utan godkännande från ansvarig på den verksamhet dit transporten ska.

SSG Entré-utbildningar

Entreprenörer, konsulter, inhyrd personal och liknande som ska ha passerkort med behörighet till industriområdet med industriparkskort ska kunna uppvisa att de ha utfört säkerhetsutbildningar.

Utbildningarna är ’SSG entré grundkurs’ samt vår lokala kurs ’SSG Entre Sandvikens industripark’.

Kurserna som utförs i SSGs regi är säkerhetsutbildningar som ger entreprenörer grundläggande kunskaper inom hälsa, säkerhet och miljö.

Anmälan och registrering av personal och kurser sköter entreprenörsföretaget själva hos SSG. Bevakningspersonalen utför kontroll av godkända kurser vid beställning eller förlängning av passerkort.

Individuell inpassering

Individuell inpassering betyder att varje persons passage in och ut från industriområdet ska registreras.

Alla med personligt passerkort ska registrera det vid in- och utpassering från industriområdet.
Besökare och personer utan passerkort registreras in och ut via besökssystemet.
Lastbilschaufförer registreras via vågsystemet.

Kontroll av behörighet

För att påvisa att man är behörig att vara på industriområdet ska passerkort och besöksbrickor bäras väl synligt.

Vid förfrågan ska alla kunna styrka giltigt bevis på behörighet till industriområdet. Frågan om giltig behörighet kan utföras av vem som helst.

Upptäcks obehöriga personer inom industriområdet ska detta rapporteras till bevakningen.

In- och utpassering med fordon

För att få behörighet att köra in och ut från industriområdet med fordon krävs att man har ett godkänt inkörningstillstånd. Ansökan och godkännande av inkörningstillstånd görs via utsedda kontaktpersoner inom respektive företag som bedriver egen verksamhet inom industriområdet.

Fordonsvisitation

Fordonsförare inom industriområdet är skyldig att ställa sitt fordon till förfogande för visitation vid all färd inom industriområdet och färd ut i anslutning till industriområdet och kan utföras närsomhelst, dygnet runt.

Fordonsvisitation är en del i överenskommelsen då man erhåller ett inkörningstillstånd eller annan typ av fordonsbehörighet till industriområdet.

Fordonsförare ska medverka vid en visitation och själv öppna och visa bagage- och lastutrymmen i fordonet.

Utrymmen i förarhytter, kabiner, fordonskupéer, släpvagnar, takboxar, kring reservhjul eller andra förvaringsmöjligheter i fordonet kan visiteras.

Husdjur

Husdjur får inte tas in på industriområdet.

Åldersgräns

För att få tillträde till industriområdet måste vederbörande ha fyllt 13 år. Gäller även besökare.

Alkohol och droger

Industriområdet är en nykter och drogfri arbetsplats. Man får inte sprida, inneha, nyttja eller arbeta under inverkan av droger och alkohol inom industriområdet.

Normalt är det närmsta chef som ska hantera misstankar eller påträffande av alkohol- eller drogpåverkad person inom industriområdet. Om det inte är känt vem närmsta chef är eller om ingen chef finns tillgänglig kan centralporten 026-426 40 00 kontaktas.

Vid uppenbar eller verifierad drogpåverkan kan inte personen vara kvar inom industriområdet.

Bevakningen kan bistå med att hjälp att lösa transport från arbetsplatsen.

In- och utförsel av gods, material och utrustning

När föremål transporteras in och ut från industriområdet ska ägartillhörigheten och tillåtelsen att föra ut materialet kunna styrkas. Gäller även vid lån.

Det finns en särskild utförselblankett, men även en arbetsorder, kvitto, hyreskontrakt, fraktsedel, avtal, märkning, ägarbevis eller motsvarande kan fungera som verifikation.

Privat egendom som kan förväxlas med egendom tillhörande företag på industriområdet ska undvikas att tas med in. Kan det inte undvikas ska ägartillhörigheten alltid kunna styrkas.

Påträffas gods, material eller utrustning som kan misstänkas vara egendom tillhörande företag på industriområdet och saknar utförselbevis eller verifikation kan bevakningspersonalen kräva att det återlämnas eller kvarlämnas tills man kan styrka rätten till utförsel.

Utförselbevis Sandvikens Industripark (DOCX, 33 kB)

Film- och fotoförbud

Generellt film- och fotoförbud råder inom industriområdet.

Fototillstånd kan utfärdas efter genomförd utbildning. Fototillståndet ska kunna bekräftas vid förfrågan.

Undantag från regeln om fototillstånd medges endast vid fotografering av ett tillbud, uppenbar risk för skada eller när skada skett på människa, egendom eller miljö. Fotot får endast användas för att dokumentera händelsen och ska sedan raderas. Du får inte fotografera personer som är skadade annat än om du tydligt ombeds av den skadade att hjälpa till med att fotografera deras skador.

Rökförbud

Rökförbud gäller inom alla lokaler på industriområdet.
Vi definierar rökning på samma sätt som i lagen om tobak och liknande produkter. Förbudet innefattar därför elektroniska cigaretter och användning av andra produkter som till användningssättet motsvarar rökning men inte innehåller tobak.

Varselkläder

När du rör dig utomhus på industriområdet ska varselkläder på överkroppen alltid användas. Enbart varselkläder på byxor är inte tillräckligt. Det gäller dygnet runt, året runt. Detta innefattar all utomhusvistelse, inklusive att gå mellan parkering och arbetsplats.

Varselkläder gör så att du syns betydligt bättre och viktigast är att du har varselkläder på överkroppen för att synas från fordon.  Vi har mycket trafik inom området och från vissa fordon är det svårt att se personer som är i närheten då sikten kan vara mycket begränsad. Det är inte bara för säkerhet i mörker som gör att vi har krav på varselkläder, varselfärgen gör så att synligheten blir större dagtid. Reflexerna hjälper till när det är mörkt ute.

Varselkläderna ska användas på avsett sätt. För varselvästar och jackor betyder det att man ska bära plagget stängt.

Exempel på godkända varselkläder dygnet runt

Grundkravet är att varselkläderna ska uppnå standarden EN ISO 20471 klass 2 eller EN 17353 klass AB.

Varselvästar når upp till denna standard.

Exempel på plagg som uppnår standarden EN ISO 20471, klass 2:

Exempel på arbetskläder med varsel - godkända endast dagtid

Dagtid när det är ljust ute, dvs när gatubelysningen är släckt, tillåts det att använda arbetskläder med den lägre standarden EN ISO 20471 klass 1, EN 17353 klass A eller förhöjd synbarhet. Högre krav på varselkläder förekommer även dagtid vid vissa arbetsuppgifter och på vissa platser. Vid osäkerhet, bär varselväst.

Dessa plagg uppnår förhöjd synbarhet och är tillåtna dagtid:

Exempel på arbetskläder utan varsel

Exempel på kläder utan varsel – EJ godkända att bära utomhus utan ytterligare varselkläder eller varselväst.

Övriga exempel

  • Det är godkänt att ha ryggsäck över varselkläderna.
  • Det är inte godkänt att istället för ovan godkända varselkläder använda varselryggsäck eller liknande.
  • Det är inte godkänt att ha varselväst eller kläder på annat sätt än avsett, tex varselväst nedstoppad i bakfickan eller knuten på ryggsäcken.

Anskaffning av varselkläder

  • Varje chef ansvarar för att förse sin avdelning med varselkläder
  • Entreprenörer, konsulter och speditörer ansvarar för att förse sin personal med varselkläder.
  • Varselvästar finns att låna i Centralporten och Vägporten. Om du glömt din väst eller är tillfällig besökare så lånar du där.

Drönarflygning

Beställaren av tjänst där drönarflygning ingår ansvarar för att företaget och piloten som ska genomföra flygningen följer våra interna regler. Beställaren behöver också kontrollera att företaget och piloten vet vilka lagar som gäller och innehar nödvändiga tillstånd.

Interna regler

Flygning med drönare på industriområdet är endast tillåtet för att utföra ett arbete.

Godkänt fototillstånd krävs innan något fotograferas eller filmas inom industriområdet. Observera att fotoförbudet sträcker sig längre ut än vad det inhägnade industriområdet är.

Bevakningen ska informeras i god tid innan flygningen påbörjas. Maila nedanstående uppgifter till bevakning@alleima.com:

  • När flygningen ska utföras, datum och tid.
  • I vilket område flygningen kommer ske.
  • Kontaktuppgifter på ansvarig för flygningen, minst namn och telefonnummer.

Informera närliggande verksamheter där flygningen ska ske. Kontrollera om något speciellt måste beaktas. Verksamheten kan kräva samordning innan flygning.

Kontrollera att den som framför drönaren har ansvarsförsäkring och att täckningen är tillräcklig.

Anmälan om stöld och skadegörelse

Vid stöld och skadegörelse ansvarar ägaren eller målsägaren att brottet polisanmäls.

Centralporten, 026-426 40 00, ska alltid informeras omgående när det upptäcks ett brott för att snabbt ha möjligheten att vidta förebyggande åtgärder och anpassa säkerheten.