Generella regler och särskilda risker
Vårt industriområde kan generellt betraktas som ett stort arbetsområde där man som trafikant inte omfattas och kan åberopa rätten till samma trafikregler på samma sätt som ute i den allmänna trafiken.
Transporter inom industriområdet har ofta begränsad sikt, tung, skrymmande eller utskjutande last.
Även trafikmiljön, såsom blandningen av vägar och stråk kombinerat med många platser där vi har öppna, otydliga ytor, skymda hörn, trånga passager, järnvägsspår, utfarter från portar gör att vi behöver ha särskilda trafikregler.
Inom industriområdet råder en försiktighetsprincip som grund. Det innebär att alla trafikanter, fordonsförare, cyklister och gående, har en skyldighet att ta det försiktigt i alla lägen.
Förhållningssättet bygger på skyldigheter, hänsyn, uppmärksamhet, samspel och iakttagande av största möjliga försiktighet i alla möten och sampel mellan trafikanter.
Det finns varken huvudled eller högerregel inom industriområdet. Man får aldrig hålla högre hastighet än att man alltid kan stanna för uppkomna hinder eller andra trafikanter.
Möte med truckar
Det är frekvent trucktrafik inom området. En del truckar är tungt lastade med skrymmande, långa och utskjutande laster och kan av tekniska skäl inte vara försedda med varken varningsflagg, reflex eller belysning. Sikten för truckföraren kan vara starkt begränsad beroende på fordonstyp och förutsättningar i övrigt.
Se till att alltid ha en beredskap, dels att kunna stanna vid behov men se också till att du syns och inte är i vägen. Håll avstånd!
Fordon ut genom portar
Vid passering av portar ska speciell uppmärksamhet riktas mot eventuellt utkommande fordon. De kan ha begränsad sikt och ofta sticker delar av fordonet eller last fram innan förare hinner uppfatta övriga trafikanter. Respektera och var uppmärksam på öppna portar och eventuella roterande varningsljus.
Passage av järnvägsspår
Spårtrafiken har alltid företräde. Järnvägsspår kan korsa gator och vägar och är inte alltid utmärkta. En del korsningar är obevakade.
I vissa fall kan lok ibland skjuta vagnar framför sig. I dessa fall finns ingen belysning som kan uppmärksammas i framkant av tågsettet.
Regler för alla fordon inom industriområdet
- Förare ska ha gällande giltigt körkort för fordonet man framför.
- Alla motorfordon ska ha gällande trafikförsäkring.
- Belysning på fordon ska alltid vara påslaget vid färd.
- Det får aldrig färdas fler personer i fordonet än vad fordonet är avsett för.
- Bälte ska användas i de fordon bälte finns.
- Hjälm ska användas vid all färd med fordon som kräver det, exempelvis MC och moped.
- Förare av fordon ansvarar för att hastigheten aldrig är högre än att man kan stanna för uppkomna hinder eller så last kommer i rörelse.
- Arbetsfordon på industriområdet, exempelvis truckar, servicebilar, mopeder och elbilar ska vara tydligt uppmärkta med verksamhetstillhörighet.
- På flakmoped får inga passagerare färdas.
- Mopeder ska alltid framföras på vägbana inom industriområdet.
- Clubcar/elbil/golfbil ska framföras på vägbana inom industriområdet.Gående och cyklister
Gående och cyklister
Som gående och cyklist inom industriområdet har du ett stort ansvar i att synas, vara närvarande, visa hänsyn och inte uppehålla sig för nära arbetsfordon eller på otillåtna platser.
- Uppmarkerade cykel och gångvägar ska användas vid de vägar det finns.
- Som cyklist är du oskyddad, se till att du inte håller högre hastighet än att du alltid kan stanna för uppkomna hinder. Högsta tillåtna hastighet gäller även för cyklister.
- Cykelhjälm rekommenderas.
- Tänd cykelbelysning och reflex är krav vid cyklande i mörker.
- Broddar på fötter och dubbade vinterdäck på cyklar rekommenderas den hala årstiden.
Tillåtna privatfordon på industriområdet
Fordon ska vara godkända för trafik på allmän väg.
Bara fordon klassade som cykel, moped (Klass I och II), motorcykel (Lätt och tung) eller personbil (Klass I) är godkända att köra in på industriområdet.
Eldrivna cyklar
Eldrivna fordon klassificerade som cykel är tillåtna att framföra på industriområdet om de är lagenligt utrustade och är godkända för trafik på allmän väg. Undantag är självbalanserade fordon, exempelvis Segway och Hoverboard, som inte är tillåtna.
Rollerblades, skateboard, rullskidor, spark, lekfordon
Inom industriområdet är ovan nämnda typ av fortskaffningsmedel och liknande som saknar fordonsbroms ej tillåtna.
Släpvagnar
Släpvagnar tillåts endast om det behövs för att utföra ett arbete inom industriområdet. Personalföreningars släpvagnar är undantagna.
Arbeten som kräver släpvagn ska först verifieras i vakten och tillstånd erhållas innan passage.
Släpvagnar som kopplas av inom industriområdet ska vara uppmärkta med ägartillhörighet och kontaktuppgifter.
Husvagnar och husbilar
Husvagnar och husbilar som inte behövs för eller i arbetet får inte medföras in på industriområdet utan måste lämnas utanför.
Används husvagn eller husbil som omklädning eller matsal ska tillstånd erhållas i vakten innan passage. Det ska på ekipaget då framgå vem som ansvarar för fordonet med kontaktuppgifter. Övernattning eller sovande personer i husvagn och husbil inom området är inte tillåtet.
Arbetsområde/förbudsområde
Vissa ytor inom industriområdet är klassade som arbetsområde/förbudsområde.
Inom dessa ytor är det endast personal som har sin arbetsplats där som får trafikera och uppehålla sig.
Det är förbjudet för övrig personal eller fordon att befinna sig på ytan. Även att passera eller uppehålla sig som cyklist eller gående på dessa områden är förbjudet.
Det finns skyltar med kartor placerade på flera ställen inom industriområdet och man erhåller alltid en karta innan man kvitterar ut ett passerkort till industriområdet. På dessa kartor kan du utläsa på vilka vägar och i vilka områden du får köra, cykla och gå.
Parkering
Fordon får endast parkeras på anvisade parkeringsytor som ska vara uppmärkta med P-skyltning. I övrigt gäller alltid parkeringsförbud på alla ytor.
P-platser som är skyltade för en viss typ av fordon, exempelvis servicebil, tjänstefordon, besökare är reserverade och får ej nyttjas av andra.
För att parkera vid parkeringsplats uppmärkt med skylt för rörelsehindrade krävs tillstånd utfärdat av kommunen.
Cyklar och mopeder ska parkeras i avsedda ställ.
Privata motorfordon och cyklar får under inga förhållanden införas i arbetslokaler eller andra byggnader inom industriområdet.
Arbetsfordon får endast parkeras inomhus om lokalen är anpassad och klassificerad för den typ av fordon som parkeras där. Finns det ett kortvarigt behov av att parkera arbetsfordon inomhus, exempelvis under en ombyggnad, ska godkännande från brandingenjör eller brandförsvaret finnas.
Besöksparkeringar är avsedda för korttidsbesökare till verksamheten och ska inte nyttjas av egen verksamhets personal.
Vi förbehåller oss rätten att vid behov flytta felparkerade fordon till närmaste parkeringsplats, cykelställ eller dylikt.
Laddning av elbil och laddhybrid
Det är endast tillåtet att ladda elbilar och labbhybrider vid laddbox eller laddstation. Det är inte tillåtet att ladda via motorvärmaruttag eller vägguttag.
Fri höjd
Många mediastråk korsar vägar på flera platser inom området. Den fria höjden kan variera.
Höga fordon, fordon med kran eller tippbara flak och liknande måste iaktta stor försiktighet och utföra noggrann planering vid arbete och förflyttning inom området.
Varningsskyltar
Utmanande platser på industriområdet där arbetsfordon och övrig trafik ofrånkomligt måste blandas och det förekommer förhöjd risk ska vara märkt med varningsskylt med tillhörande tilläggsskylt som talar om de specifika omständigheterna. Exempelvis ”last/lossningsplats” ”backande truck”, ”utfart från port”, ”skymt hörn”, ”möte med stort fordon”.
På och invid dessa platser råder låg hastighet, hänsyn, närvaro, marginal avseende avstånd, synlighet, samarbete och stor hänsyn ska lämnas våra interna transporter.
Hastighetsbestämmelser
Högsta tillåtna hastighet inom industriområdet är 30 km/tim men lägre hastigheter kan förekomma på vissa ställen, exempelvis vid grindarna in till området där det råder 20 km/h. Oavsett skyltad maxhastighet måste man alltid kunna stanna för uppkomna hinder på ett säkert sätt.
Pågår en utryckning eller räddningsinsats ska hastigheten anpassas för att underlätta räddningspersonalens arbete.
Hastighetsbegränsningarna övervakas via hastighetskontroller och överträdelser beivras enligt vitesmallen.
Riktlinjer för hastighetsbegränsningar inom industriområdet
- 30 km/h - Standardhastigheten
- 20 km/h - Korta sträckor
- Områden med identifierade särskilda risker
- 10 km/h - Avgränsade områden
- Avstyra genomfartstrafik
- Prioritera fotgängare eller nyttotrafik
- Identifierade risker som inte går att lösa på andra sätt
Mobilpratande under färd i fordon
Enligt lag är det inte tillåtet för en förare att använda en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen under färd i ett fordon.
Detta gäller även inom industriområdet.
Markerade passager över vägar inom industriområdet
De finns markerade passager inom industriområdet som ska göra det säkrare för gående och cyklister att korsa en väg. Dessa ska användas där så är möjligt. När du ska gå eller cykla ut på en markerad passage ska du ta hänsyn till fordon som närmar sig passagen. Du får bara korsa vägen om det kan ske utan fara.
Kommer du cyklande och ska ut på eller korsa en väg från en cykelbana har du alltid väjningsplikt mot fordon på vägen. Du ska i god tid stanna eller sänka hastigheten.
Som fordonsförare när du närmar dig en markerad passage ska du anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklister och gående som är ute på passagen.
Tomgångskörning
Tomgångskörning max 1 minut gäller alla inom industriområdet.
Uppkomna skador på fordon
Innehavaren av inkörningstillstånd för fordon ska vara medveten om att risken för skador på grund av till exempel nedfallande industridamm, tappade metallspånor eller föremål som kan orsaka skador på till exempel billacker, glasrutor och däck är väsentligt större än utanför industriområdet.
Vid denna typ av skador utgår normalt ingen ersättning. Drabbas man av skada och vill ha ersättning behöver man kontakta det företag som har orsakat skadan.
Trafikolycka
Trafikolyckor inom området ska alltid larmas via larmnummer 026-426 10 00 oavsett skadans omfattning.
Larmoperatör ser till att nödvändiga resurser kommer till platsen. SOS kopplas direkt med i samtalet vid allvarligare olyckor.
Var beredd att svara på följande uppgifter:
- Vem du är och var du befinner dig.
- Vad som hänt
- Ange om möjligt adress/hänvisningsplats
Den interna industriräddningstjänsten larmas alltid till en trafikolycka då det ofta kan både vara svårt att initialt bedöma personskadorna men också för att skadeläget snabbt kan ändras.
Arbete på och invid väg
Arbeten på trafikerade ytor förekommer ibland inom området. När arbete sker där trafik förekommer krävs tydlig och bra avspärrning.
När du som trafikant stöter på en avspärrning ska du:
- Hålla nere farten i närheten av avspärrningen.
- Följa eventuell tilläggsskyltning och anvisningar.
- Respektera avspärrningen.
Ansvarig för en avspärrning har skyldighet att avspärrningen ska:
- Vara bestående oavsett väder. Avspärrningsband ska inte användas.
- Vara heltäckande. Lämna inte gluggar så att cyklister och gående kan missledas in i ett arbetsområde.
- Ha relevanta marginaler och avstånd mot övrig trafik och samtidigt inte heller var omotiverat tilltagen och hindra flöden i onödan.
- Synas väl i både dagsljus och mörker. Använd reflex och blinkljus om det behövs.
- Ha nödvändig tilläggsskyltning eller anslag (Ex: Lägre hastighet, omdirigering av trafik).
- Om avspärrningen sitter uppe under tiden då anläggningspersonal inte arbetar i det avspärrade området ska den ha ett synligt anslag som berättar:
- Vem som är ansvarig för avspärrningen
- Vem som sköter tillsyn av avspärrningen
- Kort beskrivning om varför det är avspärrat (Ex: Grävning nya avloppsrör)
- Hur länge avspärrningen är planerad att sitta uppe
Vitesmall inkörningstillstånd
Allmänt
Denna vitesmall syftar till att beskriva konsekvenser av att bryta mot de interna trafikreglerna och överenskommelsen om inkörningstillstånd.
Trafikförseelser där person inte innehar inkörningstillstånd eller hos interna yrkesförare hanteras enligt sedvanliga arbetsrättsliga rutiner.
Rapport skapas och skickas till arbetsledning, kontaktperson eller HR vid förseelser mot reglerna i denna rutin.
En parkeringsanmärkning gäller ett år.
Vid ytterligare trafikförseelser inom ett år, efter en spärr av inkörningstillståndet, förverkas rätten att inneha inkörningstillstånd. Om rätten till inkörningstillstånd är förverkad kan en ny ansökan om inkörningstillstånd göras först efter tolv månader.
Både grova trafikförseelser och även förseelser som är inte är beskrivna i denna mall kan komma att anses som trafiköverträdelser och kan då medföra att andra åtgärder mot exempelvis ordningsregler, anställningsavtal eller leverantörsavtal vidtas.
Inkörningstillstånd kan komma att tillfälligt spärras vid vissa förseelser, exempelvis för att lättare kunna komma i kontakt med aktuell person för att kunna informera om förseelsen och eventuellt vidtagna åtgärder.
Felparkering inom industriområdet
Första gången: Skriftlig parkeringsanmärkning som dokumenteras
Andra gången: Skriftlig parkeringsanmärkning som dokumenteras
Tredje gången: Inkörningstillståndet spärras i en månad.
Hastighetsöverträdelser inom industriområdet
10-30 km/tim för fort: Inkörningstillståndet spärras i en månad.
Mer än 30 km/tim för fort: Rätten att inneha inkörningstillstånd är förverkad.
Exempel på ringa förseelser som innebär spärr av inkörning 1 månad:
- Använda någon annan persons passerkort för inpassering.
- Inte registrera sin passering, dv.s åka genom bommarna utan att använda passerkortet.
- Inte stanna vid stopplikt
- Medföra husdjur in på industriområdet.
- Medföra person under 13 år utan tillstånd.
- Otillåten körning inom lastningsplatser och materialupplag.
- Brytande av regler kring släpvagn/husvagn.
Exempel på allvarliga förseelser som förverkar rätten till inkörningstillstånd:
- Vårdslöshet (Bedöms av trafikkommittén).
- Parkering inomhus.
- Smitning vid olycka.
- Att inte stanna på tecken från bevakningspersonal.
- Att inte medverka och ställa sitt fordon till förfogande för visitation vid färd inom eller ut från industriområdet.